2012. április 12., csütörtök

Rönktemplom







Erdély, határmenti Partium részében a magyarok többsége református.
Többszáz éves rönkkápolnákat láthat az arra utazó.
Eltévedtünk és hiába kerestük a határmenti, kis falu nevét, ahol ez a közel 800 éves fatemplom áll.. valahogy a hely mintha titkot őrizne. megmutatta csodás titkát majd újra bezárta rejtekajtaját.

“Mindig messze keresik valahol az Istent, a nagy dolgokban, mintegy távcsővel és nagyítóval, a csillagok, felhők és végtelenségek között. De én már tudom, hogy biztosabban megtalálom Őt az egészen kis dolgokban, a véletlenekben, a jelentéktelenségben, azokban a pillanatokban, mikor csodálkozva pillantunk fel, valamit értünk, amit az elébb, az élet sivatagjai és szakadékai között vándorolva, nem értettünk. Ez a pillanat, mikor egyszerű és világos lesz valami, ami az elébb homályos és érthetetlen volt, ez a pillanat, mikor fölénk hajol Isten. Hiszek benne? Néha azt hiszem, csaknem frivolitás és túlbuzgalom hinni benne. Több és más Ő annál, semhogy hitem vagy tagadásom eldöntené kettőnk viszonyát.”
(Márai Sándor: A négy évszak)

2 megjegyzés:

  1. " Megteremté a jóIsten Erdélyt s annyira örömét lelé benne, hogy köré teremtette a világot!" - egy ismerősöm egyszer ezt írta.. bár Székelyfölddel.. de aki szereti, azt tudja.. ugyanaz.

    VálaszTörlés
  2. ..igen..köré teremtette a világot!Dejó..hogy itt vagy ..gyakrabban irj!Gergely..

    VálaszTörlés